18
Dec

BLIŽIMO SE MEĐUNARODNIM SUDOVIMA – PRESUDE KOJE SMO DOBILI SU OBESMIŠLJENE KAD ZAKON NIKO NE POŠTUJE

Udruženje građana „Za Doljanku“ iz Jablanice koje vodi višegodišnju borbu protiv rada mHE „Zlate“, održalo je 24.03.2022. konferenciju za medije u Mostaru. Udruženje godinama upućuje na kriminalne radnje kojima su sve instance vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine pogodovale investitoru tako što su u skladu sa svojim ovlastima, a za svoj lični interes izdavale dozvole kako bi se napravila mHE „Zlate“ i dozvolilo bogaćenje pojedinca nauštrb građana lokalne zajednice. Lanac nezakonitosti i korupcije proteže se od predsjednika savjeta i savjeta mjesne zajednice, načelnika općine i vijećnika dva prethodna saziva općinskog vijeća, katonalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i kantonalnog ministra građenja pa do federalne ministrice zaštite okoliša i turizma, a svoje upletene prste u pogodovanju je imalo i rukovodstvo FERK-a koje i pored izrečenih sudskih presuda u korist Udruženja nije oduzelo dozvolu za rad mHE „Zlate“ kao i Federalno ministarstvo pravde koje je tumačilo zakonske propise u korist Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Nakon presude Kantonalnog suda Sarajevo izrečene 16.7.2021. godine kojom je poništena okolinska dozvola izdana od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma i cijeli postupak vraćen na početak, FERK-u je uz informaciju upućen i zahtjev za oduzimanje dozvole za rad dok se postupak ponovno ne sprovede. FERK je zatražio mišljenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma od kojeg je dobio obrazloženje da po novom Zakonu o zaštiti okoliša prilikom ishodovanja dozvola za gradnju mHE ne treba ishodovati okolinski dozvolu. Međutim, u novom Zakonu o zaštiti okoliša je navedeno kako svi predmeti započeti po starom Zakonu moraju biti po istom i okončani što je Ministarstvo u ovom slučaju prilikom obrazloženja skroz zanemarilo.

FERK je odbio zahtjev Udruženja za oduzimanjem dozvole za rad mHE „Zlate“. U međuvremenu, investitor je podnio zahtjev za izdavanje nove okolinske dozvole koji je Ministarstvo odbilo uz obrazloženje da po novom zakonu investitor nije u obavezi ishodovati novu okolinsku dozvolu. Na ovo rješenje, Udruženje građana je podnijelo tužbu jer se Ministarstvo oglušilo na upute iz presude te na nezakonit način donijelo rješenje.

Naime, u rješenju je stvoren privid da je isto doneseno u korist građana, a na štetu investitora kojem je odbijen zahtjev za izdavanje okolinske dozvole. Međutim, upravo je suprotno. Ovim rješenjem Ministarstvo ustvari investitora oslobađa pribavljanja nove okolinske dozvole i izrade nove Studije uticaja na okoliš u čijem ponovljenom postupku bi građani morali po sili zakona učestvovati, odnosno, oslobađa ga ispravljanja nedostataka već izrađene Studije na koje je Kantonalni sud u Sarajevu ukazao Presudom kojom je poništena okolinska dozvola za MHE „Zlate“. – izjavila je Naza Spahić, potpredsjednica Udruženja građana „Za Doljanku“.

Nakon ove presude, dana 29.12.2021. god. UG „Za Doljanku“ je dobilo Presudu Kantonalnog suda u Mostaru kojom je poništeno Rješenje Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNK i Rješenje Službe za upravu i prostorno uređenje Općine Jablanica. U ovom upravnom postupku koji se vodio po žalbi na građevinsku dozvolu za izgradnju mHE „Zlate“ na rijeci Doljanci, niti Općina, niti Ministarstvo nisu priznali Udruženje kao stranku u postupku što je sudskom presudom dokazano. Posljedica ovih nezakonitih radnji je nezakonita pravosnažna građevinska dozvola, što dalje upućuje da na osnovu takve dozvole u postupku nije mogla biti izgrađena mHE „Zlate“.

Polako se približavamo međunarodnim sudovima, a do tada ćemo nastaviti borbu svim raspoloživim zakonskim sredstvima, kao što je kaznena prijava protiv federalne ministrice okoliša i turizma i zahtjevom za njenu smjenu. Pisat ćemo i predsjednicima svih političkih stranaka koji su na odgovorne pozicije postavili ljude koji su se pokazali kao neodgovorni i zloupotrebili svoj položaj. I na kraju, obratit ćemo se i sudovima Bosne i Hercegovine i pitati ih koja je svrha njihovog postojanja kada se njihove presude ne poštuju. I ko je nadležan za sankcioniranje onih koji ne provode presude suda. – zaključio je Dženan Šašić, predsjednik Udruženja građana „Za Doljanku“.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...