Udruženje „Za Doljanku“ osnovano je 2018.godine kao logičan slijed neformalne grupe građana koja se javno i glasno usprotivila projektu izgradnje malih hidrolektrana na rijeci Doljanci.

Udruženje „Za Doljanku“  je osnovano kao Udruženje građana sa osnovnim principima djelovanja u pravcu ekološke revitalizacije Bosne i Hercegovine i izgradnje kapaciteta domaćih institucija, udruženja i privrednih subjekata u procesu europskih integracija i u skladu s međunarodnim ekološkim standardima.

Udruženje se zalaže na podizanju i razvijanju ekološke svijesti  kao i zalaganju za zaštitu životne sredine.

Također jedan od osnovnih principa Udruženja je i borba protiv svih vidova diskriminacije u kontekstu ostvarivanja ekoloških prava, demokracije i društvenog razvoja.

big-icon

Udruženje „Za Doljanku“ u svojim programskim ciljevima ima slijedeće zadatke:

– podrška inicijativama koje vode ka ekološkom i društvenom razvoju zajednice;
– edukacija stanovništva o ekološkim pitanjima zajednice kao i o obnoljivim izvorima energije;
– promovisanje saradnje između sva tri sektora društva: javne uprave, poslovnog i neprofitnog sektora u cilju podizanja ekološke svijesti;
– promovisanje saradnje između lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva s ciljem pružanja podrške ekološkoj revitalizaciji zajednica u Jablanici i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, s posebnim osvrtom na poštivanje ekoloških propisa i projekata iz oblasti ekologije, turizma i energetske efikasnosti;
– organizovanje kampanja javnog zastupanja kroz projekte savjetovanja stanovništva o ekološkim standardima i pravima;
– animiranje stanovništva da učestvuju u ekološkom životu Jablanice i HNK, naročito u okviru svoje zajednice;
– fokusiranje rada na programe, inicijative i kampanje s ciljem promovisanja principa održivog razvoja i zdravog okoliša

Posebnu pažnju posvećujemo radu sa mladima najmladjeg uzrasta,  da kroz razne projekte vide i osjete značaj ekologije na životnu sredinu te da postanu aktivni učesnici zajednice u očuvanju, zaštiti i unaprijeđenju životne sredine i okoliša.

Rad Udruženja je transparentan. Putem medija, web stranice, društvenih mreža, letaka i ostalih vidova informisanja, nastojimo upoznati javnost sa planiranim aktivnostima i projektima. Članstvo u Udruženju dobrovoljno za sve koji se slažu sa Statutom Udruženja.

Želimo vidjeti Jablanicu kao ekološkog lidera u Bosni i Hercegovini, koja poštuje, pridržava se i živi ekološke norme kao u zemljama Evropske Unije te doprinesemo bar djelićem naš put ka punopravnoj članici EU.

Pridružite nam se!

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...